RSS
Benvinguts al nostre Blog! Esperem que us agradi! Disfruteu! Podeu contactar-nos a ambpuntafina@hotmail.com

miércoles, 21 de abril de 2010

VOZ ME, recurs auditiu

Us recomanem un programa anomenat: VozMe. És un programa força útil per les persones amb deficiència visual per utilitzar l’ordinador mitjançant el sentit auditiu.

Permet afegir un botó de síntesis de veu al teu navegador anomenat Bookmarlet. Aquest botó el pots descarregar clicant a l’enllaç: http://vozme.com/bookmarklet.php?lang=es on apareixerà l’opció: “Instal·la el Bookmarklet”.

martes, 20 de abril de 2010

PDI: Conferència Abacus Snt Boi (Barcelona)

Sóc una participant del blog Amb Punta Fina i el passat dia 15 d’abril vaig assistir a una conferència sobre la Pissarra Digital a Sant Boi de Llobregat (Barcelona) que es va realitzar a la cooperativa Abacus. He cregut interessant explicar-vos-la breument ja que tracta un tema molt actual, tot i que ja el vam veure anteriorment en una altra entrada.

L’exposició anava a càrrec d’una mestra de matemàtiques i ed. Especial especialitzada en Noves Tecnologies aplicades a l’aula.

Va iniciar la xerrada explicant la diferència entre PD: Pissarra Digital; està formada per un canó + ordinador + qualsevol superfície blanca i la PDI: Pissarra Digital Interactiva; formada per un canó projector + ordinador + la pissarra amb la qual es pot interactuar.

El públic assistent el formava un conjunt de professors tant de primaria com de secundaria que estaven molt interessats en introduir aquest recurs tant innovador a la seva docència.

La conferenciant ens va recomanar la marca “Smart” donat que segons la seva experiència és la millor entre totes les pissarres digitals.
En aquest terreny s’ha donat un gran avenç, ja que els canós habitualment es troben a una certa distància de la pantalla i projecten l’ombra de la persona que l’està utilitzant, això pot crear molèsties. Actualment s’han creat canós ultracurts que eliminen aquesta molèstia.

Quan exercim la docència a l’aula ens trobarem alumnes molt diferents, cada un tindrà el seu propi ritme de treball, les seves habilitats, les seves mancances...Les Noves Tecnologies són un gran avenç per l’educació a nivell general perquè motiva i agilitza l’aprenentatge.

La mestra ens va explicar que al principi li feia respecte utilitzar la PDI amb els seus alumnes d’educació especial, però que quan ho va provar va resultar tot i un èxit.
La pissarra digital és un instrument senzill, sobretot per les noves generacions, ja que estan acostumades a l’ús de l’ordinador tant a l’escola com a casa.
Consta d’una pantalla amb una base on es troben quatre retoladors (vermell, verd, blau i negre) amb els quals s’escriu i també té un esborrador i uns botons mitjançant els quals es realitza la calibració de la pantalla.

La clau de l’èxit és saber que la tecnologia no s’anteposa a la metodologia, doncs si aquesta no varia, de res serveix modernitzar els recursos.

La PDI ens ofereix dues opcions:

1- treballar amb internet al moment, cosa que enriqueix l’aprenentatge perquè es poden solucionar qüestions o es pot obtenir qualsevol informació a l’instant.
2- Obtenir arxius desats al PC per realitzar una explicació o una activitat sense haver d’esperar.

Algunes opcions amb les quals podem treballar certs continguts utilitzant internet i la PDI són les següents:
  • Amb el programa Google Maps es poden treballar els itineraris de les ciutats, si s’amplien els carrers es poden observar també els edificis, l’arquitectura... (medi social, matemàtiques, historia i historia de l’art).

  • Les pàgines web de diaris serveixen per treballar les llengües, es poden agafar noticies i desglossar-les per treballar les seves parts. Serveix també per potenciar la comprensió lectora, l’ortografia...

  • Qualsevol pàgina de museus serveix per treballar les obres d’art, veure les sales tridimensionalment...Això motiva molt l’alumnat, sobretot si després visiten el museu treball.

  • Es poden baixar vídeos d’internet, s’insereixen a la PDI a través del software i es poden pausar, detallar certs continguts rellevants, afegir informació...

  • Si s’inserten fitxes (sobretot al Cicle Inicial) es poden completar i explicar amb la PDI.
    Quan el docent decideix realitzar un dictat pot gravar-lo amb un micròfon i reproduir-lo a l’aula per no haver d’estar repetint tota l’estona les paraules i si algun alumne s’ha endarrerit o ha arribat tard a classe, la mestra/e té l’opció de posar-li els cascs i fer-li el dictat sense haver d’iniciar-lo de nou.
Al software de la PDI es poden enllaçar direccions de pàgines web per trobar-les ràpidament i poder interactuar amb la informació.

Els mestres poden proporcionar l’adreça: http://www.smartec.com/ als alumnes, on aquests podran descarregar-se des del seu propi ordinador particular el programa adient per obrir els arxius creats a l’aula i d’aquesta manera seguir treballant a casa.

Aquests i altres temes van ser tractats durant el transcurs de la conferència, nosaltres vam quedar molt satisfetes perquè vam aprendre molts aspectes pràctics i útils d’un recurs tant desconegut però tant important com és la pissarra digital interactiva.

Us agraïm la vostra atenció i us animem a que aneu a alguna conferència o jornada en la que es tractin temes sobre Noves Tecnologies.

Jesús Raga, el primer alcalde tetraplegic al nostre país


El jove Jesús Raga, amb només 34 anys s’ha convertit en el nou alcalde del poble valencià Bonrepòs i Mirambell, però el més interessant d’això és que aquest noi sofreix una tetraplegia des dels 15 anys, edat en la que va tenir un accident de transit que el va postrar a una cadira.

És un clar exemple de superació personal per altres persones amb les seves mateixes característiques o similars, doncs molta gent ha cregut amb les seves possibilitats i ell ha estat capaç de demostrar la seva valia per abordar l’alcaldia d’una població.

Segons les seves pròpies paraules; “el que més importa és el cap, si no es té cap ni raonament, de res serveix la mobilitat”. “Jo seré alcalde i sóc tetraplegic ”.

La seva família també està molt contenta amb el seu nombrament com alcalde. Requerirà d’altres persones per realitzar la part física, i treballarà amb l’ordinador mitjançant un llapis molt llarg amb el qual tecleja les lletres, però res de tots aquests obstacles poden amb la seva il·lusió.

miércoles, 14 de abril de 2010

El Dia del Nen

En un dia com avui hem cregut maco recordar-vos la importància de la infància en les nostres vides i a la societat, per això hem conmemorat el dia universal del nen.

Aquest és un dia consagrat a la fraternitat i a la comprensió entre els nens del mon i destinat a realitzar activitats per la promoció del benestar i dels drets dels nens de tot el mon.

Tot va començar l’any 1954 amb l’Assemblea General de les Nacions Unides, quan va recomanar que s’instaurés a tots els països un Dia Universal del Nen i així es va suggerir als governs que cada país celebrés aquest dia escollint la data en relació als interessos estatals.

A Espanya es commemora el 15 d’abril de cada any. L’aprovació de la Declaració dels Drets del Nen que tingué lloc l’any 1959 i la Convenció sobre els Drets del Nen es dugué a terme l’any 1989.

martes, 13 de abril de 2010

PDI - La pissarra digital


La Pissarra Digital Interactiva (PDi) consisteix, bàsicament, en un ordinador que es projecta en una superfície rígida i llisa a través d’un videoprojector. La gran avantatge de les PDi es que dita superfície es sensible al tacte i per tant, a través d’un bolígraf o el dit a efectes de ratolí, permet controlar l’ordinador, fer anotacions sobre les imatges projectades, guardar-les, imprimir-les, enviar-les per e-mail, etc.

Podem trobar diversos tipus de PDi:

1. PDi’s de gran format: la més comuna, explicada en el paràgraf anterior.

2. PDi’s Portàtils (PDiP): PDi sense fils, conectada per infrarrojos o bluetooth, permet controlar la PDi des de qualsevol lloc de l’aula

3. Taules interactives: especialment pensat per a aules infantils i de primària, consisteix en una taula amb una pantalla tàctil incorporada a través de la qual els alumnes realitzen les activitats demandades pels seus professors. (http://www.tecnoturismo.es/mesas.html)

Elements Integradors de les PDi’s:

a) Ordinador Multimedia (portàtil o de sobretaula)
b) Projector
c) Mitjans de connexió: Bluetooth, infrarrojos, cables USB...
d) Pantalla interactiva
e) Software de la pissarra interactiva

Beneficis per als professors:

  • Permet tot tipus d’ensenyament i estratègies docents a més de servir com a combinació entre el treball individual i grupal dels estudiants.
  • Ajuda a facilitar la tasca de millorar la atenció cap al alumnat i resoldre els seus dubtes.
  • Afavoreix el pensament crític dels alumnes
  • Fomenta la espontaneïtat i la flexibilitat dels docents
  • Permet realitzar videoconferències
  • Promou interès i motivació dels docents cap a les TIC
  • Classes més atractives i documentades

Beneficis per als alumnes:

  • Incrementa el interès i la motivació del alumnat
  • Facilita la comprensió i la potenciació de continguts amb videos, simulacions i altre material on l’alumne pot interaccionar
  • La classe pot ser enviada als alumnes per e-mail i, per tant, aquests poden repasar-la amb major facilitat.
  • Els alumnes amb deficiències visuals se’n aprofitaran del major grandària de les imatges i les lletres i podran manipular objectes i signes.
  • Els alumnes amb deficiències auditives se’n aprofitaran de la possibilitat de veure vídeos i llenguatge dels signes simultàniament.
  • Per als alumnes amb problemes kinestèsics podran fer exercicis que impliquin contacte amb la pissarra
  • Els alumnes amb dèficit d’atenció o amb problemes severs de comportament disposaran d’una eina interactiva de grans dimensions sensible al tacte.
Us adjuntem un video molt interessant i senzill on un mestre explica en què consisteix la pissarra digital i les possibilitats que aquesta ens pot aportar en la docencia, mireu-lo!

Programari per persones amb deficiència auditiva

Per tots aquells interessats en l’educació especial, concretamente en la deficiència auditiva, hem creat un recull de programes informàtics amb els quals es potenciin les capacitats de les persones, mitjançant les Noves Tecnologies.
La majoria dels programes informàtics que esmentarem a continuació tenen una característica en comú; ofereixen una resposta gràfica davant la producció verbal, això s’anomena retroalimentació visual. El seu funcionament és el següent: la persona usuària emet sons a través d’un micròfon que són processats pel programa i que es postren visualment a la pantalla de l’ordinador; a això l’usuari pot comprovar la seva producció i optimitzar-la.


Visualitzador fonètic Speechviewer III Aquest programa és especialment útil per a les persones amb discapacitat auditiva perquè té l’objectiu de millorar les habilitats de la parla en persones amb trastorns del llenguatge o d’audició mitjançant la retroalimentació visual.
El programa consta de 13 mòduls, dins dels quals es troben els paràmetres de la parla, que estan representats per diversos objectes (animals, joguets…) i efectes visuals (volum, alçada…), que resulten atractius per al nen i molt representatius.


Sistema Avel Es tracta d’un equip de reconeixement de veu. L’entrada d’aquesta es realitza mitjançant un micròfon unit a una unitat de control que es connecta a l’ordinador. Per met el desenvolupament de programes de desmutització, correcció de l’articulació vocàlica, exercicis de ritme, control del to i de la intensitat…

Globos 2 (Proyecto fresa) Globos 2 és un visualitzador de veu que ens permet fer una representació gràfica dels sons que està emetent la persona amb el micròfon i aquests queden relaxats a la pantalla de l’ordinador mitjançant colors, jocs, formes…
Podeu descarregar-vos-el gratuïtament des de:
http://www.xtec.es/~jlagares/f2kesp.htm

Reconeixement de fonemes (Projecto fresa) Aquest programa està dirigit a persones amb discapacitats auditives per aprendre a pronunciar fonemes. El programa respon visualitzant el fonema emès per la persona que l’està utilitzant.
Us el podeu descarreg
ar gratuïtament des de la següent direcció: http://www.xtec.es/~jlagares/f2kesp.htm


Dr. Speech Són un conjunt de programes per anàlisis i rehabilitació de la veu i del llenguatge.

Programa Imason
El seu principal objectiu és afavorir la percepción auditiva. El programa ens presenta diverses activitats que consistiran en discriminar sons ambientals. Primer de tot cal assignar a cada dibuix el seu so corresponent abans de començar a treballar.
Per a més inform
ació: http://needirectorio.com

Pequeabecedari
É
s un programa per al aprenentatge del vocabulari dels nens amb deficiències auditives que utilitza el recolze visual i traducció a la llengua dels signes i lectura labial per a cada paraula. Va ésser elaborat per la “Fundació Sense Barreres de Comunicació”.

1. Lectura labial: vídeo digitalitzat on apareix la imatge cinestèsica de cada vocable
2. Lectura dels s
ignes: vídeo on apareix la traducció de cada vocable a la llengua del signes espanyola
3. Jocs de reforç


PEL (pro
grama per a l’estimulació lingüistica):
Programa que, mitjançant el joc, es vol potenciar el nivell ortogràfic i lector. Està estructurat en quatre blocs: comprensió lectora, ortografia/paraules, ortografia/frases i reconeixement de paraules i frases.

SEDEA Està dividit per a utilitzar-lo s
egons la etapa auditiva on es trobi el nen. Compren des de la detecció de sons fins a situacions de parla complexa (diàleg) facilitant la comprensió a través de mètodes com la lectura labial

Fonologia
Paquet d’activitats pensat per a treballar la fonologia, síl·labes, fonemes... S’estructura en sis tipus d’activitats: discriminació auditiv
a, consciència sil·làbica, consciència fonèmica, “comença per”, “comencen igual”, “acaben ingual”. Està fet amb el Programa Clic pel Centre De Recursos d’Educació Especial de Navarra.

Pipa

Programa interactiu de percepció auditiva que te com a finalitat entrenar auditivament els nens amb una molt baixa percepció auditiva amb discriminació auditiva.

Programa Clic
Programas de lliure distribució i de gran utilitat.

lunes, 5 de abril de 2010

Investigadors de la UGR disenyen un sistema d’interacció per persones amb autisme.


Què és el sistema d'interacció per persones amb necessitats educatives especials dissenyat per la UGR?

Científics de la UGR (Universitat de Granada) han dissenyat un sistema de comunicació que permet a les persones amb autisme relacionar-se amb el seu entorn mitjançant els ordenadors, els mòbils, l’Iphone i l’Ipod.


El nou sistema funcionarà a través d’uns sensors col·locats a la vivenda o al centre educatiu o els usuaris enviaran la informació que vulguin expressar mitjançant els dispositius esmentats anteriorment.

Objectiu del projecte:

L’objectiu principal segons la directora del GEDES (Grup d’investigació en Especificació, Desenvolupament i Evolució de Software) de la Universitat de Granada, és adaptar les vivendes o els centres educatius on es duen a terme les activitats de les persones amb NEE a aquests dispositius mobils. Per exemple, obrir o tancar finestres o portes a través del dispositiu que envia una senyal ao sensors instal.lats a la vivenda.

Però el propòsit final va més enllà d’enviar ordres, el que realment interessa és aconseguir que l’ordinador central que controla les accions tingui una lògica que ajudi a aquestes persones en la pressa de decisions a més d’enviar avís en el moment en que es detecti algun tipus d’anomalia.

Evolució del projecte:

El primer prototip s’està el.laborant i les proves es realitzaran en alguns centres educatius de la província andalusa, encara que, com en molts altres projectes, les adaptacions aniran sorgint a mesura que es posi en pràctica i es vegin quins són els punts forts i quins són els dèbils on s’ha d’apronfundir.

La investigadors que porta el projecte assegura que a mig plaç es pretén avançar en les possibilitats dels comunicadors amb l’entorn, incorporant biosensors que controlin diverses constants de l’organisme, on el propi dispositiu pugui executar avisos quan les dades que registri no coincideixin amb la pauta normalitzada. Per exemple, es podrà controlar el temps que l’individu tarda en pujar les escales i analitzar les seves constants durant aquesta activitat, si en un moment determinat aquesta persones està sola realitzant l’activitat i el sensor registra unes dades diferents, automàticament ho comunicacarà a un centre d’emergències.

Per tant, aquest dispositiu també tindrà la finalitat d’aportar a l’individu amb necessitats educatives especials una major autonomia i tranquil.litat per als seus familiars.

viernes, 2 de abril de 2010

JClic

Què es el JClic?

L’any 1992 es va crear un programa informàtic anomenat Clic, va ser utilitzat arreu del món per educadors/es com a eina de creació d’activitats per als alumnes; més endavant aquest programa es va perfeccionar donant lloc a l’actual JClic. Aquest és un programa format per un conjunt d’aplicacions informàtiques que serveixen per realitzar activitats educatives tant a l’aula com a casa, és a dir, l’antic Clic però modernitzat.

Aquestes activitats educatives acostumen a presentar-se en paquets de projectes, cada un d’aquests està format per un conjunt d’activitats seqüenciades en relació a la dificultat, la lògica… Sempre es desenvolupa a la plataforma Java.

Al JClic hi podreu trobar diverses seccions, les següents són les més destacades:

Biblioteca d'activitats: Es tracta del recurs més valorat i més utilitzat de la zonaClic. Està formada per moltes aplicacions dissenyades per docents de diversos països.

Aplicacions de software lliure que serveixen per realitzar diversos tipus d’activitats educatives multimèdia, per exemple: puzzles, sopes de lletres, associacions…


Aquest és un espai creat per fomentar el dialeg entre autors de materials, educadors i altres persones implicades en l’educació o interessades en el projecte.


També conté documents sobre Clic i JClic (manuals tecnics, articles, guíes d’usuari...)

Si voleu descarregar-vos el JClic és molt senzill gracies a la tecnologia Java WebStart, comprova-ho clicant al link "descarga e instalación" de la pàgina del JClic: http://clic.xtec.cat/es/jclic/

Programari per persones amb discapacitat visual.

Com a equip, hem fet un recull dels programes informàtics més interessants per totes aquelles persones que tenen alguna discapacitat visual, amb els quals es pot augmentar el nivell d'atenció, la visibilitat i també es poden realitzar moltes activitats.


Regla transparent: La regla transparent la poden utilitzar aquelles persones que tenen problemes de visió com la miopia, vista cansada... consta d’una regla que es desplaça a mesura que es va llegint el text, serveix per no perdre’s i per dirigir l’atenció de l’ull on es vol.



Navegamatic, Navegador parlant amb lupes: Quan la persona vol llegir algun fragment de text detingudament, pressiona sobre aquest i automàticament apareix el text seleccionat en una font molt més gran i amb diferents nivells de contrast, fent que el text sigui llegible per persones amb baixa visió.
El sistema, a més, presenta diversos sistemes adaptatius de lupa i text fàcilment regulables perquè cadascú ho reguli en relació a les seves pròpies necessitats visuals.
Està programat perquè desapareguin les finestres emergents i perquè tot el contingut web aparegui en una única pantalla.
Altres elements que incorpora: un teclat virtual simple per l’entrada de dades, editor de direccions que permet entrar direccions URL amb molta facilitat i capturador de veu.

LupaMaticus: És un programa destinat a l’ampliació de pantalles que inclou navegació autimatitzada amb veu incorporada. Té una gran qualitat en les gràfiques i fa fins a trenta dos augments de Zoom digital. Aquest programa no està disponible a la xarxa, si es vol obtenir s’ha de sol.licitar per escrit a la següent direcció: bernat.edu@gmail.com

Punters: De vegades són necessaris per augmentar la visibilitat uns punters de ratolí que es desplacen a la vegada que es mou aquest.


Selected’Voice: Es tracta d’un programa creat amb la intenció de fer accesibles les Noves Tecnologies a les persones que no hi veuen perquè està format per un sistema de navegació global que permet la lectura automatitzada dels textos escrits a les pàgines webs.


Webparlada: És un altre tipus de navegador adaptat para persones amb dificultats visuals o cognitives. La persona que l’utilitza només ha de clicar sobre el que vol llegir o saber i la pròpia web ho llegirà de manera senzilla i clara perquè la persona s’informi i pugui treballar o realitzar-ne alguna activitat.

Fundació IDR (Integració Discapacitats Red)


Cercant informació sobre educació especial hem trobat una web molt interessant a la xarxa. En aquesta s'explica la fundació privada IDR (Integració Discapacitats Red), creada l'any 2000 que té com a finalitat oferir programes i recursos en base a les Noves Tecnologies de la Informació i Comunicació per la integració de les persones amb certes discapacitats a la societat.
Espereu que us sigui util i que us agradi tant com a nosaltres!
http://www.integraciondiscapacidades.org/index.php