Va ser una jornada molt interessant, la ponència va anar a càrrec de la psicòloga Mª José Mayorgas de la fundació GAUDIUM.
La reunió va tenir lloc a la sala d’actes del centre Xaris on ens vam concentrar diverses persones relaciones amb l’educació (pares, mestres, psicòlegs i pedagogs).
El tema a tractar ve donat per la preocupació tant de mestres com de pares i familiars per l’ús que fan els nens i els adolescents de les Noves Tecnologies (Internet, mòbil i videojoc).
Amb aquesta jornada es van donar totes les dades d’ús i la manera amb la qual els nostres nens i adolescents fan ús de les Noves Tecnologies.
La preocupació està en el temps que dediquen a navegar per la xarxa, els continguts que visiten i la informació que reben a través d’una xarxa social que de vegades no està prou controlada amb filtres i que els mateixos consumidors (nens i joves) no saben fins on pot arribar el perill.
També es dediquen a jugar als videojocs, de vegades molt violents, a parlar per telèfon mòbil sense control de despesa que va a càrrec dels pares.
També es va posar de manifest l’addicció sense substància, un tipus d’addicció sense substància que provoca ansietat i dependència.
La preocupació dels pares es manifesta per l’aïllament social dels seus fills que substitueixen altres aspectes més naturals de la seva edat (fer esport, visitar museus, anar al cinema, quedar amb amics per prendre alguna cosa...)
La psicòloga va proposar una sèrie de pautes perquè es treballi el més aviat possible aquest problema, especialment des de ben petits. No s’està en contra de l’ús de les Noves Tecnologies amb l’educació i amb l’oci, però el que si es remarca és que aquestes Tecnologies cobreixen forats psicoafectius, d’autoconcepte, d’autoestima, d’interrelació i de comunicació que els pares i els educadors haurien de cobrir.
Un cop aquestes carències estiguin cobertes, els infants i adolescents podran ser capaços de triar de manera madura i conscient el moment d’ús de l’ordinador, del mòbil i dels videojocs sense que es converteixi en un vici.
A més a la conferència ens van facilitar eines i normes pel bon ús de les Noves Tecnologies i així poder ajudar als nostres alumnes i futurs fills.